Saturday, February 6, 2010

Gnocchi verdi

Before coming to the US, everybody in Italy told me how great this country is...except for the food! I wasn't scared, thinking about the basic cooking skills that my mom and my grandma thought me while I was growing up. Italian "cookery" (I love this term) is extremely simple: "as long as I can find flour, eggs, water and tomatoes...I can survive for the rest of my life with home made pasta and tomato sauce"!
Well, it didn't take me too long to realize that I really didn't need my skills to survive here. When I first met Todd, one of the things that he wanted to eat over his mom's place were "gnocchi verdi". Of course the plural would be "gnocchis"! What? This is nothing similar to something that you buy in the refrigerated isle of the store...this is a fantastic, family-effort, plate of gnocchi verdi! Donna is a great cook and thanks to her we had such a great time. We sat down, she cooked, mixed the ingredients, grated; we did the easy part: the rolling and, of course, the eating! Such a fantastic recipe to make when we are all together, it's so much fun and reminds me of home.
MANGIA MANGIA!

PS: this recipe is taken from "The Classic Italian Cookbook by Marcella Hazan" but Donna changed few things

For 4 persons

1 tbspoon finely chopped yellow onion
2 tbspoons butter
2 tbspoons of finely chopped pancetta (it's like to bacon)
1 pound fresh spinach that you can cook briefly in boiling water (or 1 ten-ounce package frozen leaf spinach, thawed)
salt
1 cup fresh ricotta
1 cup all-purpose flour
2 eggs
1 cup freshly grated Parmigiano
1/4 teaspoon nutmeg

1) Chop the spinach with a knife in small pieces.
2) Put the onion in a skillet with the butter and saute' over medium heat until pale gold.
2) add the chopped pancetta and continue sauteing just long enough to stir 3 or 4 times, combining the pancetta well with the onion and butter.
3) add the spinach and 1/4 teaspoon salt and saute' for 5 to 6 minutes, stirring frequently. (The spinach will absorb all the butter, but it is not necessary to add any more).
4) transfer the entire contents of the skillet to a mixing bowl. Add the ricotta and flour, mixing thoroughly with a wooden spoon. Add the eggs, grated cheese, and nutmeg, and incorporate them into the mixture with the spoon. Taste and correct for salt.
5) make small pellets out of the mixture, shaping them quickly the palm of your hand. You can make them as big as you want! The smaller the softer and the easiest to cook; the biggest the more of them you have to eat! When the dough begins to stick to your hands, dust them lightly with flour.
6) cook them in abundant boiling water. Add a simple tomato sauce or just butter and sage and it's done...MANGIA MANGIA!
I had no time to take a picture of the final plate...they were so good and the smell so mesmerizing that we just ate them!

Gnocchi Verdi

Prima di venire negli Stati Uniti, tutti in Italia continuavano a dirmi quanto fosse grande questo paese...tranne che per il cibo! Mah, la cosa non mi ha spaventata affatto forte delle mie abilita' di base che mamma e nonna mi hanno insegnato crescendo: " finche' c'e' acqua, farina, uova e pomodoro posso sopravvivere con pasta fatta in casa per il resto della mia vita!".
Be', non ci e' voluto molto per capire che di certo non sarei morta di fame. Appena ho conosciuto Todd, una delle prime ricette di cui mi ha parlato e' stata questa: gnocchi verdi...in Italiano! Questi, che loro al plurale chiamano "gnocchis" e' una ricetta che non ha niente a che vedere con il pacchetto di gnocchi che compri nella sezione frigo del super. E' una ricetta squisita che grazie a Donna prepariamo tutti insieme come in una catena di montaggio. Lei taglia, sminuzza, cucina, mischia e grattugia; noi facciamo la parte facile: appallottoliamo l'impasto e chiaramente mangiamo! E' una ricetta semplice e divertente...e' come stare a casa. Mangia Mangia!

PS: questa ricetta e' presa dal libro "The Classic Italian Cookbook by Marcella Hazan" ma Donna, da ottimo chef, ha cambiato qualche cosa

Ingredienti per 4 persone:

1 cucchiaio di cipolla tagliata a pezzettini piccoli piccoli
2 cucchiai di burro
2 cucchiai di pancetta tagliata finemente (o di piu' se vi piace!)
280 g spinaci surgelati che vanno sminuzzazi una volta scongelati (o 450 g di spinaci freschi, che vanno sbollentati e strizzati)
Sale
1 vasetto di ricotta (250g)
250g di farina
2 uova
250g di Parmigiano Grattugiato
Un pizzico di Noce Moscata

Dopo aver sminuzzato gli spinaci col coltello, mettere la cipolla in una padella con il burro e farla imbiondire. Aggiungere la pancetta e farla rosolare con la cipolla e il burro. Aggiungere gli spinaci e il sale e mescolare per 5 o 6 minuti. Gli spinaci assorbiranno tutto il burro ma va bene cosi'. Trasferire il tutto in una ciotola capiente perche' dovete aggiungere la ricotta e la farina e mescolare per bene. Aggiungere adesso le uova, il Parmigiano e la noce moscata. Mescolare per bene e aggiungere a piacimento altro sale.
Infarinare una teglia e con l'aiuto di un cucchiaino formare delle pallocche. Tenetele separate perche' sono appiccicose. Mettere un po' di farina sulle mani se l'impasto appiccica troppo.
Cuocerli in abbondante acqua salata e condirli con un sugo semplice al pomodoro o con burro e salvia. MANGIA MANGIA!

1 comment:

  1. Whooooo-Hooooo! These babies delicioso to the max. With a little pesto or a little marinara or a little butter or a little... They're my favorite!

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